Psikoterapi Tekniği ve Kuramı
Kum oyunu terapisinde danışanlar, içerisi kum ile dolu bir tepsi içerisinde (57×72×7cm) minyatürleri kullanarak bir sahne yaratırlar. Tepsinin iç kısmı su ya da gökyüzü izlenimi vermek amacıyla mavi renktedir. Danışanlar, göller veya nehirler oluşturmak için kum tepsisinin içine su ekleyebilmektedirler (Mitchell & Friedman,1994, as cited as Roesler, 2019).
Genel olarak iki farklı kum tepsisi bulunmaktadır. Bunlardan biri ıslak kum tepsisi diğeri ise kuru kum tepsisidir. Danışan terapiye geldiği andaki ruh haline göre ıslak ya da kuru olan kumu seçmektedir. Eğer danışan ıslak kumu seçerse psikoterapist kuma bir miktar daha su ilave etmelidir çünkü ıslak kum danışanın duygusal yönlerinin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır (Lowenfeld, 1999, as cited as Delevi & Bugay, 2011). Danışanın ilk seanslarda hemen ıslak kum kullanılması önerilen bir uygulama değildir çünkü ıslak kumda danışan daha yoğun duygularla çalışmaktadır. Bu sebeple danışanın kendisini hazır hissedinceye kadar kuru kum kullanması önerilmektedir (Delevi & Bugay, 2011).
Kum oyunu terapisi iki farklı aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama sahnenin danışan tarafından inşaa edilmesidir. Danışanın bu sahneyi ruhsal işleme süreci haline getirebilmesi için, güvenli bir ortam yaratılması ve psikoterapistine güvenmesi gerekir. Aksi halde terapötik bir çalışma olmaz. Terapi süresince danışanın anlattığı hikaye, figürlerin veya yarattığı şekillerin onun için olan anlamları, iç dünyası ve zihinsel işleyişi hakkında bilgiler verir. Psikoterapist tarafından yapılan yorumlar ve müdahaleler terapötik değere sahip olmalıdır ki, bunun için terapistin deneyimli bir sandplay terapist olması gereklidir. (Ammann, 2001, as cited as Roesler, 2019).
Kum oyunu terapisi aslında Jung terapisinden esinlenerek ortaya çıkmış bir terapidir. Kum oyunu terapisini uygulayan psikoterapistin belirli bir ekolü takip etmesi zorunlu değildir fakat psikoterapistin danışan ile birlikte süreci yapılandırması ve kum oyunu terapisinin amacı ve kapsamı hakkında bilgilendirme yapması gerekmektedir (Delevi & Bugay, 2011).
Kum oyunu terapisinde hayvan, kuş, insan figürleri, canavarlar, besin maddeleri, bitkiler, dağlar, mağaralar, binalar, köprüler, araçlar kullanılmaktadır. Kum Oyunu Terapistlerinin odalarında genellikle 200 ile 300 arasında figür bulunmaktadır (Ammman, 1994, as cited as Delevi & Bugay, 2011).
Kum oyunu terapisinde danışanlar, minyatürler yardımıyla çatışmalarını ve bilinçdışı süreçlerini göstermiş olurlar. Bilinçdışının yüzeye çıkmasıyla birlikte bilinç ve bilinçdışı arasında bir köprü kurulmuş olur. Bu sayede de değişim süreci başlar ve iyileşmeyi sağlar (Delevi & Bugay, 2011). Kum oyunu terapisinde danışan, stressiz ve rahat bir ortamda yaratıcılığını kullanarak ve oyun yoluyla sessiz bir şekilde nesneler yardımıyla kendisini ifade eder. Buradaki en önemli noktalardan biri terapistin terapötik bir atmosfer yaratmasıdır. Yapılan araştırmalar terapötik ilişki kurmanın herhangi bir teknik ya da ekol uygulamasından daha önemli olduğu ve terapötik ilişkinin kurulmasının çok çeşitli ekollerden daha iyileştirici olduğudur (Cunningham, 1997, as cited as Delevi & Bugay, 2011).